Ερμούπολη| Άνω Σύρος | Ναυπηγία Σύρου 

Η Ερμούπολη είναι η πανέμορφη πρωτεύουσα της Σύρου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Συνηθίζεται να αποκαλείται «υπαίθριο μουσείο» καθώς διαθέτει πλήθος αξιοθέατων που θαυμάζει ο επισκέπτης με μια βόλτα στα σοκάκια της. Δεν διαθέτει την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη μορφή, αλλά τα κτήρια της ανήκουν στον νεοκλασικό ρομαντισμό, με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη.

Είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, με καθημερινές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τον Πειραιά, τη Ραφήνα, τις υπόλοιπες Κυκλάδες, αλλά και νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το αεροδρόμιο της Σύρου βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων και επίσης συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα.

Σήμερα η Ερμούπολη διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή για τους επισκέπτες που θα βρουν εκεί οτιδήποτε απαιτείται για τις διακοπές τους: διαμονή, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινή ζωή, αλλά και όλες τις τουριστικές υπηρεσίες.

Τα νεοκλασικά κτήρια της Ερμούπολης είναι τα μνημεία που την κάνουν ξεχωριστή. Κέντρο είναι η πλατεία Μιαούλη, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, εμπνευσμένο από τα ανάκτορα της Τροίας. Το θέατρο «Απόλλων», μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια,  το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, η Βιβλιοθήκη και πλήθος άλλων, που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφθεί.

Ξεχωριστή θέση στα αξιοθέατα της Ερμούπολης κατέχουν και οι εκκλησίες της πόλης, ορθόδοξες και καθολικές. Ο Ναός της Ανάστασης στην κορυφή του λόφου, ο Άγιος Νικόλαος των Πλουσίων, ο Άγιος Γεώργιος, η Μητρόπολη, μερικές μόνο από αυτές.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται στην πόλη τα «Ερμοπούλεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.