Στο At Holidays ένας έμπειρος ταξιδιωτικός σύμβουλος είναι πάντα στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσει. Ταξίδια | Εκδρομές | Ξενοδοχεία | Κρουαζιέρες | Αεροπορικά Εισιτήρια | Σχολικές Εκδρομές
Τελευταία άρθρα από το Travel Blog
+30 210 3311900
info@atholidays.gr
+30 210 3311900
Top
 

Μπαλί

Μπαλί

το άτομο

Το Ανατολικό Μπαλί είναι το μέρος όπου «καπνίζει» το όρος Αγκούνγκ, ενεργό ηφαίστειο, και «ομφαλός του Κόσμου» για τους Μπαλινέζους.

 • Προορισμός
 • Με μια ματιά
  Μπαλί
  Πρωινό
  Φ.Π.Α.
  Ξεναγήσεις
 • Not Included
  Επιπλέον Παροχές
  Παιδί Δωρεάν
  Επιπλέον Γεύματα
  Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια
  Αεροπορικά Εισιτήρια
  Ξενοδοχεία 5*
  Ξενοδοχεία 4*
  Ξενοδοχεία 3*
  Ξεναγήσεις
  Μεταφορές
  Φόροι Αεροδομίων
  Ποτά
  Εορταστικά Γεύματα
  Πλήρης Διατροφή
  Ημιδιατροφή
  All Inclusive

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΓΡΑΨΤΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Διαμονή
Προορισμός
Σχέση Ποιότητας Τιμής

Πολλές οι εναλλαγές του τοπίου, από ζούγκλα έως βραχώδη έρημο στα ΒΑ του Αγκούνγκ. Το Βόρειο Μπαλί βρέχεται από την ήρεμη θάλασσα του αρχιπελάγους της Ιάβας. Είναι μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους και λένε πως έχει τα πιο άγρια βουνά, τους πιο πολλούς καταρράκτες αλλά και τους πιο πλούσιους αγρότες σε όλο το Μπαλί. Εδώ υπάρχει και το μοναδικό βουδιστικό μοναστήρι στο Μπαλί καθώς και η μοναδική βιβλιοθήκη μεμπαλινέζικα χειρόγραφα. Το Δυτικό Μπαλί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμια «Άγρια Δύση», κατοικείται από μουσουλμάνους και χριστιανούς επί το πλείστον και, πλην της παραλιακής οδού, που φέρνει γύρω όλο το νησί, έχει ελάχιστους άλλους δρόμους, όπως επίσης ελάχιστα ξενοδοχεία και ξενώνες. Τέλος, το Νότιο Μπαλί, το πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού, με το αεροδρόμιο, τα ξενοδοχεία, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις ντισκοτέκ και τα πολλά μαγαζιά.

Ο ταξιδιώτης που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μπαλί θα εντυπωσιαστεί από τους ανθρώπους και την φύση. Οι άνθρωποι, παρ' όλη την φτώχεια τους,είναι μονίμως με ένα τεράστιο χαμόγελο. Θα τους δείτε, κυρίως τα πρωινά, να προσεύχονται στον «βωμό» που έχει κάθε σπίτι και σχεδόν κάθε μαγαζί. Στον βωμό που καίει ένα θυμιατό, μπροστά έχουν απιθώσει ένα πολύ μικρό καλάθι πλεγμένο από φύλλα κοκοφοίνικα γεμάτο ανθοπέταλα και ψήγματα από το φαγητό τους ενώ κάθε τόσο ραντίζουν με αγιασμό. Η όλη διαδικασία κρατάει κανένα 10λεπτο. Και βέβαια μιλάμε για μηδενική (ή σχεδόν) εγκληματικότητα. Το άλλο πολύ εντυπωσιακό είναι η τροπική φύση.Τεράστια δέντρα παντού με διάφορα πολύ αρωματικά άνθη με μεθυστικές μυρωδιές ενώ οι κοκοφοίνικες είναι παντού, με τις καρύδες απλά να περιμένουν να τις πιάσετε. Παντού στα δέντρα θα δείτε κίτρινους σκίουρους - σε κάποια μέρη είναι τόσο εξοικειωμένοι με τους ανθρώπους που τρώνε από το χέρι σας. Πολύ χαριτωμένα ζωάκια, οι συγκεκριμένοι όμως έχουν πολύ δυσάρεστη μυρωδιά. Τα πιο πυκνά δάση σαβάνας βρίσκονται στο Δυτικό Μπαλί, εκεί που είναι Εθνικό Πάρκο του Δυτικού Μπαλί. Όμως σε γενικές γραμμές η βλάστηση είναι παντού πυκνή.

Κούτα

Πρωτεύουσα του Μπαλί είναι το Ντενπασάρ, μια ηπειρωτική πόλη στο νότιο Μπαλί όπου αξίζει να επισκεφθείτε την τεράστια αγορά της. Όμως, η τουριστική πρωτεύουσα του νησιού και το κέντρο του τουριστικού και εμπορικού «χαμού» είναι η Κούτα, μια πόλη που μπορείς πολύ εύκολα να χαθείς. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κούτα, αλλά και για κάθε πόλη του Μπαλί, όπου η έννοια ρυμοτομία, όπως τουλάχιστον την χρησιμοποιούμε στη Δύση (ακόμα και στην Ελλάδα) είναι άγνωστη. Υπάρχουν κάποιες κεντρικές λεωφόροι, που σπανίως ακολουθούν ευθεία γραμμή, και παρά πολλές πάροδοι που φαίνονται όλες ίδιες. Το περπάτημα σε όλα αυτά τα στενάκια είναι η χαρά του καταναλωτή, κυρίως σε είδη ρουχισμού.

Θα δείτε επίσης άφθονα μπαράκια γεμάτα, ανάλογα την εποχή, με Αυστραλούς, Ευρωπαίους, Ισπανούς, Ρώσους, αλλά και ντίσκο όπου κάθε βράδυ καίγεται το πελεκούδι. Στην Κούτα θα δείτε και ένα μνημείο στο σημείο όπου βρισκόταν η ντισκοτέκ που έσκασε η βόμβα, με τα ονόματα των θυμάτων (κυρίως Αυστραλών) χαραγμένα στο μάρμαρο.

Κάτι άλλο που θα βλέπετε συχνά στο Μπαλί είναι τα βαρούνγκ, οι ντόπιες ταβέρνες, κινητές ή όχι, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα τοπικά φαγητά,τολμώ δε να πω αφόβως. Η τεράστια παραλία της Κούτα που βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό είναι η αγαπημένη των απανταχού σέρφερ λόγω των μεγάλων κυμάτων. Σε γενικές γραμμές, αν δεν έχετε ειδικά ενδιαφέροντα, η Κούτα είναι μόνο για να ψωνίσετε.

Σανούρ

Μια πολύ όμορφη μικρή πολιτεία του τουριστικού Μπαλί. Μπροστά θα δείτε μια τεράστια υπέροχη παραλία με δέντρα και ψιλή άμμο, από πίσω τα ξενοδοχεία και πιο πίσω τον κεντρικό δρόμο με τα εστιατόρια, τα καφέ και τα εμπορικά. Η Σανούρ ήταν το πρώτο μέρος του Μπαλί που άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά, αλλά ευτυχώς ουδεμία σχέση έχει με την Κούτα.Δεν έχει ούτε τα πλήθη ούτε τη φασαρία της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι μια «νεκρή» πόλη. Τουναντίον. Αν θέλετε να ησυχάσετε και να κοιμηθείτε - ή να διαλογιστείτε - η Σανούρ σάς παρέχει αυτή την ησυχία,ενώ αν αλλάξετε γνώμη υπάρχει και Σανούρ by night! Γενικά, τη Σανούρ την προτιμούν οι άνω των σαράντα και απ' ό,τι παρατήρησα και οι Ρώσοι τουρίστες γενικώς ασχέτως ηλικίας!

Ούμπουντ

Mια μικρή ηπειρωτική πόλη μέσα στους ορυζώνες, κέντρο της μπαλινέζικης ζωγραφικής. «Χωριό των ζωγράφων» αποκαλούν το Ούμπουντ και με μια βόλτα στους δρόμους του θα δείτε άπειρες μικρές γκαλερί. Στο μουσείο Πούρι Λούκισαν θα βρείτε συγκεντρωμένη την μπαλινέζικη ζωγραφική.

Το Ούμπουντ, επίσης, είναι ένα καλό ορμητήριο αν θέλετε να εξερευνήσετε την ενδοχώρα του Μπαλί. Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στο Ούμπουντ είναι ο ναός Πούρα Γκουνούνγκ Λεμπαχ ή Καμπουχάν και το Δάσος των Πιθήκων. Ο ναός βρίσκεται στο φαράγγι δυτικά από το Ούμπουντ και κτίστηκε μάλλον τον 8ο αιώνα. Θα δείτε πομπές από χωρικούς να περνούν την πέτρινη γέφυρα για να συλλέξουν αγιασμό για τους ναούς τους.

Αν έχετε χρόνο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέσα στους ορυζώνες για να γνωρίσετε και τα μπεμπέκ! Μπεμπέκ αποκαλούν τα παπιά που ζουν κατά εκατοντάδες μέσα στους ορυζώνες, απαλλάσσοντας το ρύζι από μαμούνια και σκουλήκια. Το μπεμπέκ είναι πιάτο γιορτής για τους Μπαλινέζους και το μαγειρεύουν συνήθως με πολλά μυρωδικά και καυτερές πιπεριές (Bebekbetutu).

Αν έχετε χρόνο και διάθεση...

Επισκεφθείτε το Κινταμάνι, τη λίμνη Μπατούρ και το Πούρα Ουλούν Ντανού Μπατούρ, δηλαδή το ναό της θεάς της λίμνης Μπατούρ που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στο Μπαλί. «Η ίδια η λίμνη Μπατούρ είναι «πηγή ζωής» για το μεγαλύτερο μέρος του Μπαλί καθώς τα νερά της ποτίζουν του ςορυζώνες του Μπουλελένγκ, του Γκιανγιάρ, του Γκλουνγκούνγκ και του Μπατούνγκ. Γι' αυτό το λόγο η θεά της λίμνης είναι μια υπέρτατη θεότητα.Επισκεφθείτε το βόρειο Μπαλί, στον καταρράκτη Γκιτγκίτ και την περιοχή των ορεινών λιμνών.

Να έχετε υπ' όψιν σας

Το νόμισμα της Ινδονησίας (και του Μπαλί) είναι η ρουπία. Υπάρχουν και στο Μπαλί οργανωμένα πολυκαταστήματα ή μπουτίκ, μέσα στα οποία θα βρείτε τις γνωστές μάρκες που υπάρχουν και στην Eυρώπη. Εκεί οι τιμές θα είναι σίγουρα πιο φθηνές από την Ευρώπη, αλλά αρκετά τσιμπημένες. Σε γενικές γραμμές, σας συνιστώ να αποφεύγετε μαγαζιά που δεν δέχονται παζάρια. Να δείχνετε πάντα αποφασιστικοί. Μόλις τους πείτε ότι αυτά που σας ζητούν είναι πολλά, ρωτούν αμέσως «εσείς τι δίνετε;».Υπολογίστε πως πρέπει να το αγοράσετε στο 40% - 50% της αρχικής τιμής.Oύτως ή άλλως, οι Μπαλινέζοι είναι συνηθισμένοι και δεν θα σας παρεξηγήσουν. Αν δείτε πως δεν δέχονται την προσφορά σας, τότε γυρίστε την πλάτη και φύγετε. Εννιά φορές στις δέκα θα σας φωνάξουν πίσω.

Και άλλες οδηγίες για ταξιδιώτες
 • Για το Μπαλί θα χρειαστείτε βίζα.
 • Για το Μπαλί δεν χρειάζεστε εμβολιασμούς.
 • Στο Μπαλί οδηγούν από την αριστερή πλευρά του δρόμου.
ΦΑΓΗΤΟ

Η μπαλινέζικη κουζίνα χρησιμοποιεί πολλά αρωματικά και καρυκεύματα και ως εκ τούτου κάποια φαγητά να σας φανούν πολύ παράξενα. Από την άλλη μεριά όμως, λόγω τουρισμού στο Μπαλί, θα βρείτε όλες τις κουζίνες τη ςγης. Τέλος, οπωσδήποτε στο Μπαλί να δοκιμάσετε γάλα νεαρής καρύδας.

Πηγή: Ντίνος Κιούσης - Καθημερινή