Πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη
Μια έμπειρη ταξιδιώτισσα και αφοσιωμένη λάτρις του καλού φαγητού μοιράζεται μαζί μας τον δικό της οδηγό για «πρωτάρηδες» στη συναρπαστική αμερικανική μητρόπολη.
Πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς μέσα σε επτά ημέρες, όταν επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη πρώτη φορά; Πολλά, πάρα πολλά. Αρκεί να είναι οργανωμένος ή, αν είναι τυχερός και έχει φίλους εκεί, να τον έχουν «οργανώσει» εκείνοι, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου εμπειρία, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα επισκέφτηκα τέσσερα μουσεία, περπάτησα δύο πάρκα, πέταξα με ελικόπτερο πάνω από το Μανχάταν, διέσχισα με ποδήλατο τη διάσημη γέφυρα του Μπρούκλιν, ταξίδεψα με καραβάκι στον ποταμό East, παρακολούθησα μια επιθεώρηση στο Μπρόντγουεϊ αλλά και έναν αγώνα χόκεϊ επί πάγου, άκουσα σε υπόγειο μπαρ έναν μύθο της τζαζ (τον Houston Preston εν προκειμένω), παρακολούθησα γκόσπελ στο Great Refuge Temple στο Χάρλεμ, δοκίμασα τα cupcakes που αγαπούσε η Κάρι από το «Sex and the City», ήπια ένα ποτάκι σε μπαρ 30ού ορόφου με θέα τους ουρανοξύστες του Μανχάταν και γεύτηκα ένα –εξαίσιο– σάντουιτς με παστράμι στο Katz deli (όπου γυρίστηκε η περίφημη σκηνή της ταινίας «Οταν η Σάλι γνώρισε τον Χάρι»), σούσι στην αγορά Chelsea αλλά και ένα εξαιρετικό ταϊλανδέζικο γεύμα από σεφ που μαγειρεύει στο σπίτι του. Α, και φυσικά έκανα έναν πρώτο –διερευνητικό– γύρο της πόλης με το διώροφο κόκκινο λεωφορείο, για να ανακαλύψω μετά κάθε γωνιά της με τα πόδια ή με το μετρό.
Πώς τα κατάφερα; Θα σας πω. Πρώτα απ’ όλα, όμως, μερικές γενικές παρατηρήσεις. Πρώτον, καλό είναι να γνωρίζετε ότι, αν έχετε μαζί σας πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μπορείτε να πληρώσετε με αυτή σχεδόν παντού: να αγοράσετε εφημερίδα, να βγάλετε εισιτήριο, να νοικιάσετε ποδήλατο, να ψωνίσετε, να φάτε, να μπείτε στα μουσεία, να κάνετε ό,τι σας κάνει κέφι. Αν θυμάμαι καλά, μόνο στο Katz deli χρειάστηκε να πληρώσουμε με μετρητά. Δεύτερον, αν είστε καπνιστές, θα ζοριστείτε λιγάκι. Γιατί το κάπνισμα δεν απαγορεύεται μόνο στα εστιατόρια και στα μπαρ, αλλά και στις πλατείες (επιτρέπεται στους παρακείμενους δρόμους) και σε αρκετά κτίρια. Το σπίτι που με φιλοξενούσε ήταν non smoking και έτσι έπαιρνα το πρωί τον καφέ μου και τον έπινα καπνίζοντας καθισμένη σε ένα παγκάκι (σε κάμποση απόσταση από την είσοδο, όπως ορίζει ο νόμος) παρέα με… σκιουράκια. Κατά τα άλλα, η Νέα Υόρκη είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με ιδιαίτερα φιλικούς κατοίκους, που σε χαιρετούν στον δρόμο, σου χαμογελούν και κάνουν στην άκρη να περάσεις…
ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το βασικό είναι να έχετε κέφι και κουράγιο για περπάτημα. Μόνο έτσι θα γνωρίσετε πραγματικά τη Νέα Υόρκη. Θα χρησιμοποιήσετε όμως και τον υπόγειο σιδηρόδρομο, για να κερδίσετε χρόνο και για να διανύσετε μεγαλύτερες αποστάσεις στην πόλη. Με περίπου 30 ευρώ αγοράζετε μια εβδομαδιαία κάρτα από οποιονδήποτε σταθμό και ταξιδεύετε όσες διαδρομές αντέχετε είτε με τον υπόγειο είτε με τα κανονικά λεωφορεία. Ετσι, έχετε λύσει οριστικά και οικονομικά το θέμα της μετακίνησης, καθώς λειτουργούν όλο το 24ωρο. Για μια πιο… premium θέαση της πόλης μπορείτε να απευθυνθείτε σε μία από τις εταιρείες ελικοπτέρων (π.χ. www.newyorkhelicopter.com) που εκτελούν πτήσεις πάνω από το Μανχάταν, τους ποταμούς Hudson και Εast και φτάνουν μέχρι το άγαλμα της Ελευθερίας. Η πτήση διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά και το κόστος ξεκινά από 185 ευρώ το άτομο. Η εμπειρία είναι μοναδική – ακόμα και αν έχετε ξαναταξιδέψει με ελικόπτερο: η οπτική των ουρανοξυστών από ψηλά είναι συγκλονιστική.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι δύο… ρόδες. Με 10.000 διαθέσιμα ποδήλατα και 500 σταθμούς ενοικίασης σε όλη την πόλη, το πρόγραμμα citi bike (www.citibikenyc.com) σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε όσες βόλτες θέλετε, να αφήνετε το ποδήλατο όταν κουράζεστε και να παίρνετε ένα άλλο όταν ξαναθελήσετε, χωρίς το άγχος ότι θα σας το κλέψουν ούτε τη δέσμευση να πρέπει να επιστρέψετε στο σημείο όπου το έχετε «παρκάρει» για να συνεχίσετε τη διαδρομή σας. Κοστίζει 11 ευρώ την ημέρα. Ο αναβάτης αναλαμβάνει τη δέσμευση να δίνει το «παρών» σε έναν από τους σταθμούς κάθε μισή ώρα.
Tέλος, το πλοίο East River Ferry συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν και το Κουίνς, κάνοντας επτά διαφορετικές στάσεις σε κομβικά σημεία του ποταμού East. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 4 ευρώ. Εμείς το πήραμε ύστερα από μια εξαιρετική απογευματινή βόλτα στα Brooklyn Ηeights.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ
Εν αρχή ην το… Central Park! Στη διάθεσή σας έχετε περίπου 3.500 στρέμματα πρασίνου και βλάστησης. Το πάρκο διαθέτει 5 λίμνες (όπου μπορείτε να κάνετε και βαρκάδα), 30 αψίδες και γέφυρες, ζωολογικό κήπο. Μπορείτε να συμμετάσχετε και στους οργανωμένους περιπάτους (ενημερωθείτε σχετικά από το Κέντρο Επισκεπτών, www.centralparknyc.org) ή να παρακολουθήσετε κάποια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που γίνονται, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Μην ξεχάσετε μια επίσκεψη στο Strawberry Fields, έναν ήσυχο κήπο με χαρακτηριστικό μωσαϊκό που δημιούργησε η Γιόκο Ονο στη μνήμη του Τζον Λένον, ο οποίος ζούσε στο γειτονικό κτίριο Dakota από το 1973 έως τον θάνατό του, το 1980. Αν στο μεταξύ πεινάσετε, έχετε δύο επιλογές: το εστιατόριο BoatHouse (www.thecentralparkboathouse.com, με μενού υψηλής γαστρονομίας) ή το Le Pain Quotidien (www.lepainquotidien.com, για νοστιμότατα σνακ).
Αγαπημένος προορισμός των Νεοϋορκέζων τα Σαββατοκύριακα είναι το High Line, στο Δυτικό Μανχάταν. Δημιουργήθηκε το 2009 πάνω στις γραμμές του παλιού σιδηροδρόμου. Οταν τα τρένα σταμάτησαν να κάνουν την ιστορική διαδρομή και τέθηκαν επί τάπητος σχέδια για το γκρέμισμα του υπέργειου τμήματος από τις ράγες, κάτοικοι της περιοχής, με δική τους πρωτοβουλία, δημιούργησαν έναν κατάφυτο κήπο, που αναβάθμισε την περιοχή και προσελκύει κόσμο κάθε ηλικίας όλες τις ώρες της ημέρας. Στον χώρο διοργανώνονται δημιουργικά εργαστήρια, θεματικοί περίπατοι και εικαστικά events. Για περισσότερες πληροφορίες: www.thehighline.org.
ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ… ΘΕΑΜΑΤΑ
Επισκεφτείτε ιστορικά ντελικατέσεν και αγορές με ποικιλία και αφθονία αγαθών, δοκιμάστε περιποιημένα μπέργκερ που θα θυμάστε για μια ζωή, γευτείτε υπέροχα γλυκά, και όλα αυτά συνδυάστε τα με εξορμήσεις στα μουσεία, τζαζ βραδιές και μια στάση στα αρχιτεκτονικά landmarks της πόλης.
Magnolia bakery (401 Bleecker Street, NY 10014). Μικρό ζαχαροπλαστείο σε μια ήσυχη γωνιά του Village, το οποίο πλέον έχει υποκαταστήματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Λειτουργεί από το 1996, αλλά τα cupcakes του έγιναν διάσημα μέσα από το «Sex and the City». Επειδή τα συγκεκριμένα γλυκάκια δεν είναι τα αγαπημένα μου, δοκίμασα μια πουτίγκα μπανάνας. Αλμυρούτσικη ως προς την τιμή (5 ευρώ), αλλά εξαίσια!
Eataly (200 Fifth Avenue, NY 10010). «Πουλάμε ό,τι μαγειρεύουμε και μαγειρεύουμε ό,τι πουλάμε» είναι το σύνθημά τους. Πρόκειται για ένα πολυκατάστημα ιταλικών προϊόντων με πολλά μικρά θεματικά τμήματα για πάστα, τυριά, κρεατικά, αλλαντικά, ψωμιά, καφέ, γλυκά, κρασιά κ.λπ. Κάθε τμήμα έχει τραπεζάκια όπου μπορείτε να γευτείτε τα προϊόντα. Γίνονται και μαθήματα γαστρονομίας. Διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα.
Chelsea market (75 9th Avenue, NY 10011). Η πιο διάσημη, ίσως, στεγασμένη αγορά του κόσμου, με περισσότερα από 35 καταστήματα τροφίμων – από σούπες, κρεατικά, ψάρια και κρασί μέχρι καφέ, cupcakes και… χαλβά. Και εδώ έχουν τραπεζάκια, για να γευτείτε τα καλούδια τους. Δημοφιλέστατο το τμήμα με τα φρέσκα ψάρια και αστακούς – τα πρώτα σερβίρονται σε σούσι. Στο κρεοπωλείο θα βρείτε το λουκάνικο Mykonos από αρνίσιο κρέας, δυόσμο και φέτα.
Katz deli (205 East Houston Street, ΝΥ 10002). Πόσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα παστράμι; αναρωτιόμουν μέχρι που το δοκίμασα την τελευταία μέρα μου στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος για να έρθετε εδώ δεν είναι ούτε το… μακρινό έτος ίδρυσής του (1888) ούτε η φήμη που απέκτησε το μέρος από το σινεμά, αλλά το ίδιο το σήμα κατατεθέν του, το παστράμι. Ωριμάζει αργά αργά (χρειάζεται 30 ολόκληρες ημέρες) και σερβίρεται σκέτο μέσα σε δύο φέτες ψωμί (κοστίζει 19 ευρώ και χορταίνει δύο άτομα). Ο,τι πιο θεϊκό έχω γευτεί.
Kung Fu (811 8th Αvenue, NY 10019). Oτι θα πήγαινα να φάω σε εστιατόριο ονόματι Κουνγκ Φου δεν το φανταζόμουν. Ούτε ότι τα ράμεν του θα ήταν τόσο γευστικά. Και όμως, και τα δύο είναι αλήθεια. Περιβάλλον αυθεντικό.
Μake bistro/a Τhai popup. Ο Ντέρεκ δεν είναι Ταϊλανδός, είναι όμως μαγεμένος με την ασιατική χώρα, και δη την κουζίνα της. Την επισκέφτηκε αρκετές φορές, έμεινε εκεί για κάποιο διάστημα, επέστρεψε στο Μπρούκλιν και οργανώνει στο σπίτι του δείπνα με ταϊλανδέζικα πιάτα. Δεν είναι απαραίτητο η παρέα σας να είναι δεκαμελής – ίσα ίσα που είναι ευκαιρία να γνωρίσετε και άλλους. Η κουζίνα βρίσκεται δίπλα στο τραπέζι και ο Ντέρεκ με τον βοηθό του σας εξηγούν κάθε υλικό και πιάτο που ετοιμάζουν. Δύο ήταν εκείνα που με ενθουσίασαν: το Miang Kham (φύλλα πιπεριάς με γαρίδα και καρύδα) και το γλυκό Bua Loy
Nahm King (ντάμπλινγκς με σουσάμι μέσα σε χυμό από τζίντζερ). Εμπειρία!
Dinosaur Bar-B-Que (700 W 125th St, NY 10027). Δεν τρώτε, φυσικά, δεινόσαυρο, αλλά οι μερίδες του κάπου εκεί παραπέμπουν. Εχει πέντε υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη – εγώ επισκέφτηκα αυτό στο Χάρλεμ μετά την πρωινή λειτουργία και το γκόσπελ. Η αλυσίδα δημιουργήθηκε το 1983 από κάποιους μοτοσικλετιστές που θέλησαν να φτιάξουν για τους αναβάτες μηχανής φίλους τους ένα κατάστημα δίπλα στον δρόμο με καλό φαγητό. Τα χοιρινά παϊδάκια και το μοσχαρίσιο στήθος συνοδευμένα με πουρέ γλυκοπατάτας, καρότου και χορταρικών ήταν εξαίσια. Περίπου 20 ευρώ το άτομο – φάγαμε μέχρι σκασμού.
Shake Shack Burgers. Και μια και αρχίσαμε τα «βρώμικα», να μην ξεχάσω να σας πω για τα νοστιμότατα χάμπουργκερ της Shake Shack Burgers. Είναι φτιαγμένα από υψηλής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας (100% Angus) ντόπιων παραγωγών, χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά. Τα κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής, τα γλυκά τους με ζάχαρη χωρίς γλυκαντικές ουσίες – στο μενού δίπλα στην τιμή αναγράφονται οι θερμίδες κάθε πιάτου. Η αλυσίδα έχει περισσότερα από είκοσι υποκαταστήματα στην πόλη. Η τιμή ενός απλού μπέργκερ είναι περίπου 5 ευρώ.
Gruppo Pizza (98 Avenue B, Bet. 6th and 7th St., NY 10009). Η διάσημη πίτσα της Νέας Υόρκης με τη λεπτή, κριτσανιστή ζύμη στην καλύτερη εκδοχή της. Μπορείτε να τη φάτε εκεί αλλά και να την παραγγείλετε στο ξενοδοχείο ή στο σπίτι, αν δεν έχετε διάθεση για εξόδους.
The Skylark (200 W 39th St, NY 10018). Εξαιρετικά κοκτέιλ, ποτά και «μπουκιές» με μοναδική θέα στους ουρανοξύστες του Μανχάταν. Τους βλέπετε σαν ίσος προς ίσον – βρίσκεστε στον 30ό όροφο και όλος ο τοίχος είναι ένα παράθυρο! Ηρεμο περιβάλλον για μπίζνεσμεν και τουρίστες.
Ως αφοσιωμένη… foodie, δεν είμαι εγώ αυτή που θα σας πω για ποια παράσταση του Μπρόντγουεϊ να κλείσετε εισιτήριο (αν και είναι must) ούτε σε ποιους από τους πολλούς και εξαιρετικούς χώρους τέχνης να δώσετε προτεραιότητα. Μπορώ ωστόσο να σας βεβαιώσω ότι και στα τέσσερα μουσεία που επισκέφτηκα ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να τα απολαύσω όπως και όσο ήθελα. Σας μεταφέρω όμως κάποιες από τις σημειώσεις μου:
Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (1000 5th Αvenue). Πέντε χιλιάδες χρόνια πολιτισμού σε τρεις ορόφους. Στάθηκα ιδιαίτερα στην αιγυπτιακή πτέρυγα, και ιδίως στον ναό του Dendur. Δωρήθηκε από την Αίγυπτο στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960, μεταφέρθηκε εδώ από τις όχθες του Νείλου όπου βρισκόταν, χωρισμένος στα επιμέρους δομικά στοιχεία του, και ανακατασκευάστηκε.
Μουσείο Γκουγκενχάιμ (1071 5th Αvenue, www.guggenheim.org). Λόγος για να έρθετε εδώ δεν είναι μόνο τα υπέροχα εκθέματα σύγχρονης τέχνης, αλλά και το ίδιο το σπειροειδές αρχιτεκτόνημα του Frank Lloyd Wright όπου στεγάζεται το μουσείο.
Aμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Central Park West at 79th St). Δεινόσαυροι αλλά και η εξέλιξη της ζωής σε ένα εντυπωσιακό μουσείο – όχι μόνο για παιδιά. Βγάλτε μια αναμνηστική φωτογραφία με όλα τα αστρικά σώματα πίσω σας στους ειδικούς θαλάμους που θα βρείτε στο κτίριο.
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης MoMA (11 west 53rd St.). Αν αγαπάτε τη μοντέρνα τέχνη, αυτό είναι το μέρος στο οποίο θα αφιερώσετε τον χρόνο σας: 200.000 έργα σάς περιμένουν για να τα ανακαλύψετε.
Jazz standard (116 E 27th St., NY 10016, www.jazzstandard.com). Το καλύτερο τζαζ κλαμπ, κατά το New York Magazine. Δεν το προσυπογράφω (γιατί δεν έχω μέτρο σύγκρισης), αλλά είναι όπως ακριβώς το φανταζόμουν. Υπόγειο, με καλή ακουστική, φιλοξενεί παλιούς και νέους τζαζίστες. Διαθέτει κουζίνα, αλλά μπορείτε να πάρετε και μόνο ποτό.
Madison Square Garden (4 Pennsylvania Plaza, NY 10001). Χωράει περισσότερους από 20.000 θεατές και φιλοξενεί συναυλίες και αγώνες χόκεϊ επί πάγου (είναι έδρα των New York Rangers). Εντυπωσιακή αρένα – ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποια συναυλία ή δεν είστε… φίλαθλοι, αξίζει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη.
Grand Central Terminal. Δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψετε με τρένο για να το επισκεφτείτε. Κατ’ αρχάς, θα σας θυμίσει σκηνές από κάποια ταινία. Μετά την τελευταία ανακαίνιση, που ολοκληρώθηκε το 1998, δημιουργήθηκαν 68 καταστήματα και 35 σημεία για φαγητό, για να… πάρετε δυνάμεις και να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην πόλη. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ο ίδιος ο σταθμός –ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής Beaux-Arts στον κόσμο– και η υπέροχη ατμόσφαιρά του.
Oculus. Ο τερματικός σταθμόs του υπόγειου σιδηρόδρομου στο καινούργιο World Trade Center έγινε διάσημος πριν ακόμα λειτουργήσει, τον Μάρτιο του 2016. Σχεδιασμένος από τον Καλατράβα, είναι ο ακριβότερος σταθμός του κόσμου – η κατασκευή του κόστισε 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Εντυπωσιακός είναι η αλήθεια, διαθέτει καταστήματα και εστιατόρια.